Veste proastă pentru cei cu centrale termice de apartament. Se întâmplă chiar de luni în România

de: Andrei Simion
06 11. 2020

Într-un context dificil în care ne aflăm, primim încă o veste proastă. Toate facturile la energie electrică se majorează, de la 1 noiembrie, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat taxa de cogenerare, plătită de toţi consumatorii casnici sau industriali.

Acest lucru îi afectează direct pe cei cu centrale termice de apartament.

Astfel, taxa de cogenerare a crescut de la 1 noiembrie de la aproximativ 3,5 euro/MWh la circa 5 euro/MWh, cee ace înseamnă o creştere de peste 40%, conform Adevărul.

Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea şi dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficienţă, în scopul creşterii eficienţei energetice şi al îmbunătăţirii securităţii alimentării cu energie, pe piaţa de energie din România.

Astfel, acest demers îi vizează pe toți cei cu centrale termice de apartament

Ea este destinată ajutorului de stat acordat producătorilor de energie în cogenerare, cei mai mari beneficiari fiind CET-urile (centralele electrice de termoficare) care produc şi agent termic pentru populaţie.

Ministrul Economiei venea în iunie cu câteva declarații care ar trebui să-i ajute pe români. Acesta a vizat direct prețul gazelor. Conform acestuia, Guvernul poate interveni, dacă lucrurile nu se schimbă.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a transmis atunci că prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să scadă cu 10-15% de la 1 iulie. Acela e momentul la care piața va fi complet liberalizată.

Dar ministrul a amenințat atunci că dacă nu se întâmplă asta, Guvernul poate folosi legislația anticoncurențială pentru a interveni. De la 1 iulie, prețul gazelor pentru populație nu mai este stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), ci se va forma liber, conform Agerpres.

În România, Engie și E.ON au, împreună, 90% din piață. Popescu a spus în urmă cu trei luni că, dacă nu vor scădea prețurile pentru populație, autoritățile vor interveni pentru ca acest lucru să se întâmple.